Kérdések

Vissza

Tartalom

Hogy született meg ez a program?
Kiknek készült ez a program?
Mivel tud kevesebbet a honlapon található demo verzió?
Mi a csuda az a kiterjesztett asztal?
Mire képes ez a rendszer?
Milyen számítógépre van szükségem?
Hol tehetem fel további kérdéseimet?

Hogy született meg ez a program?

A Vetítő Boszorkány előzményei a Békási Golgotába nyúlnak vissza, ahol a használt énekek nagy száma, és azoknak eltérő fordításai nem tették lehetővé a budapesti diák használatát. A probléma megoldására született Béka Vetítő nevű DOS-kötegfájl bő egy évig szolgálta a gyülekezetet. A Golgota Dél-Pest megalakulásakor a Dél-pesti gyülekezetben sem volt teljesen megfelelő a budapesti diasor, mert az énekek megtalása nehézkes volt, a rendszeresen felbukkanó új énekek miatti számos eltérő verzió is gondot okozott. Egyes énekek ráadásul csak a Béka Vetítőben voltak meg, azoknak használata azonban a békási logó miatt furcsán hatott. További gondot okozott a nyílt forrású rendszerekkel és a MacOS-sel felmerülő inkompatibilitás. Ezért merült fel egy adatbázis alapú, több sablont kezelni képes, cross-platform rendszer létrehozása 2010 augusztusában.

Kiknek készült ez a program?

A program a Golgota Keresztény Gyülekezetek igényeit igyekszik betölteni. Jelenleg négy gyülekezetben (Békásmegyer, Dél-Pest, Esztergom, Szeged) használják a programot, nem csak istentisztelelteken, hanem más alkalmakkor (pl. házicsoport, ifi) is. Természetesen a projekthez más Golgota Gyülekezet is csatlakozhat.

Mivel tud kevesebbet a honlapon található demo verzió?

A demo verzió gyakorlatilag mindent tud, mint amit a teljes; csak a diákat nem tárolja helyben, azokat minden egyes lekérdezéskor az Internetről tölti le.

Mi a csuda az a kiterjesztett asztal?

A vetítőt kétféleképp csatlakoztathatjuk (a beállítás módja függ a gép grafikus kártyájától): A klónozott képenyőnél mindkét kijelző ugyanazt a képet mutatja. Ekkor a program csak billentyűzettel irányítható. Ezzel szemben a kiterjesztett asztalnál a két kijelzőn más ablakok jeleníthetőek meg. Ebben az esetben érdemes a programot átállítani, mert a képernyőn több információ jelenik meg, és egérrel is lehet vezérelni. A kiterjesztett asztalt sajnos csak a Firefox, a Chrome és a Safari böngészők tudják kezelni.

Mire képes ez a rendszer?

Az adatbázisban gyülekezetenként eltérő sorszám-tartományokban jelenleg valamivel több, mint 600 ének van, ez kb. 2000-ig bővíthető a program jelentős lassulása nélkül. Ezeket tetszőleges sorrendben lejátszhatjuk. Igehirdetés alatt Károli, Újfordítás és Új Károli fordítás közül választva lehet igeverseket kivetíteni, a fellapozott kereszthivatkozásokat (előre is be lehet őket vinni) a böngésző megjegyzi, ezek később visszakereshetőek. Lehetőség van hirdetések hozzáadására, melyeket kézzel vezérelve, vagy 15 másodpercenként időzítve is megjeleníthetünk. Ezen felül képfájlokat és animációt nem tartalmazó PPT-állományokat is megnyithatunk. A dicsőítést, az igehirdetést, a híreket és a képeket a szoftver saját formátumában elmenthetjük. Továbbá van néhány előre beépített dia, amit a megfelelő billentyűvel bármikor behívhatunk.

Milyen számítógépre van szükségem?

Igazából bármilyen számítógépen elindul a program, amin tudsz Google Chrome böngészőt telepíteni, és legalább 1024-szer 768-as felbontást bír a videokártya. A program gyakorlatilag valamennyi nagyobb operációs rendszerrel (Win, Linux, Mac) kompatibilis.

Hol tehetem fel további kérdéseimet?

Írj a vetito@delpest.golgota.hu-ra!

Vissza