Használati útmutató (3.5 és újabb verziók)

Vissza

Tartalom

A vetítés előkészítése és indítása
Dicsőítés összeállítása
Igehirdetés összeállítása
Hírek összeállítása
Képek összeállítása
Mentés és megnyitás
Vetítési módszerek
Vetítés klónozott képernyővel
Vetítés kiterjesztett asztallal
Ismert hibák

A vetítés előkészítése és indítása

Mindenek előtt térjünk át teljes képernyőre (F11)! A program elindukásakor össze kell állítani egy listát, mit szeretnénk látni. A listák elkészítését a következő részek tárgyalják. A már bevitt elemeket a nyilakkal átsorrendezhetjük, a kukával törölhetjük. Ha elvesztünk, alul a Mindent töröl gomb lehet segítségünkre. Ha kész, a bal felső sarokban kiválasztjuk, hova vetítsünk, majd a megfelelő üzemmódban elindítjuk a szekeret. Ha rossz üzemmódban indultunk, a megfelelő üzemmódbillentyűt leütve menet közben is áttérhetünk, nem kell visszajönni.

Dicsőítés összeállítása

Énekeket kétféleképp adhatunk hozzá a listához. A leghasznosabb mód a Kereső. Kezdjünk el begépelni egy éneket! A program már 3-4 betűből ki szokta találni, mire gondolunk. Ha rákattintunk az énekre, megjelenik a listában. Lehet az énekek szövegében is keresni, ehhez a Kutass alaposabban! gombra kell kattintani. Ha csak angolul tudjuk az ének címét, nyomjuk meg az Angol kereső gombot! Itt is kutathatunk alaposabban. Ha egy éneket sűrűn használunk, még gyorsabb a Kézi bevitel. Az ének számát, amit ilyenkor érdemes megjegyezni, megtudhatjuk a Keresőben, az egeret az énekre ráhúzva. Ezt a felső mezőbe gépelve azonnal beviszi az éneket.

Igehirdetés összeállítása

Igehelyet az Igehely hozzáadása rubrikában tudunk hozzáadni. A hivatkozás kezdő versét kell begépelni a helyes formátumban. Pl.: 3jn 1,6 A könyvek rövidítésének listája a billentyűkiosztásnál található. Kis- és nagybetű, valamint ékezet nem számít. A másik fordítás gombra kattitva megadhatjuk, hogy melyik fordítás versszámozását kövesse a program. Ez az összes, már bevitt igeszakaszt is érinti! Az igehirdetést úgy is elindíthatjuk, hogy nem vittünk be igehelyet. Ekkor felugró ablak fogja megkérdezni az igehelyet.

Hírek összeállítása

Híreket alul, az Új hír gombbal vihetünk be. Beírjuk a kis ablakba a hír címét, kitöltjük a diát, és már készen is vagyunk! Ha utólag szerkeszteni akarjuk őket, a ceruzára kell kattintani a listában.

Képek összeállítása

A képeket is alul, az Új kép gombbal olvashatunk be. Csak gif, jpeg és png formátumú fájlokat tudunk megnyitni. A program a képeket letömöríti! Ha a kép lemezen volt, a lemezt nyugodtan kivehetjük a megnyitást követően. Egyszerre több képet is meg lehet nyitni, ha a böngésző erre alkalmas. A listában megjelenő kép előtti nagyítóra kattintva megnézhetjük a képeket egy kis ablakban.

Mentés és megnyitás

A böngészőből kilépve listáink adatai elvesznek. Ha később szükségünk lesz valamire, használjuk a mentés gombot. A fájl a letöltésekhez kerül. Megnyitásnál kiválaszthatjuk, milyen adatokat kívánunk beolvasni. A megyitott adatok hozzáfűződnek a már bevittekhez!

Vetítési módszerek

A vetítőt kétféleképp csatlakoztathatjuk (a beállítás módja függ a gép grafikus kártyájától): A klónozott képenyőnél mindkét kijelző ugyanazt a képet mutatja. Ekkor a program csak billentyűzettel irányítható. Ezzel szemben a kiterjesztett asztalnál a két kijelzőn más ablakok jeleníthetőek meg. Ebben az esetben érdemes a programot átállítani, mert a képernyőn több információ jelenik meg, és egérrel is lehet vezérelni.

Vetítés klónozott képernyővel

A vetítés a kiválasztott üzemmódban indul. Navigálni a nyíl- és számbillentyűkkel, illetve Igehirdetés üzemmódban a Hm, End, Pup, Pdn, L, Tab billentyűkkel is lehet (lásd a billentyűkiosztást). Ha nem tudjuk, hol járunk, jól jön a segítség doboz (S). Ha át akarunk térni más üzemmódra, használjuk az üzemmódváltó billentyűket (D, I, H, P, T, O, U, E)! Az egyes üzemmódokon belül további lehetőségeket nyűjtanak a kapcsolók (A, F, V, N), melyeket ismételt leütéssel (vagy leütésekkel) tudunk visszaállítani. Ha nem akarunk vetíteni, használjuk az üres diákat (R, G, B, C, M, Y, K, W), míg újra visszakapcsolni a vetítőt a szóköz billentyűvel lehet. Ha elszúrtunk valamit a listán, azt a J billentyű leütése után javíthatjuk. Az X billentyű kimerevíti a képet. Ismételt leütésig csak a segítség dobozzal lehet navigálni. Az Ins billentyűvel gyors üzenetet írhatunk a diákra. Vetítésünket az Esc billentyűvel zárjuk.

Vetítés kiterjesztett asztallal

Húzzuk át a felugró ablakot a másik képernyőre, majd nyomjuk le az F11 billentyűt! Az előbb felsorolt billentyűk itt is használhatóak. Azonban a navigálást a képernyőn megjelenő nyilakkal is megoldhatjuk. Dicsőítés, Hírek és Képek üzemmódban az oldalsó sáv szövegeire kattintva ugorhatunk is. Igehirdetés módben egy rubrika található itt, ami az L billentyű szerepét látja el. Ha egy gombon rajta tartjuk az egeret, megtudhatjuk, mely billentyűvel lehet ugyanazt a parancsot kiadni. A kis nézőke ugyanazt a képet mutatja, mint a kivetítő, kivéve az üres diák és az X billentyű esetét. Ekkor a teljes diák látszanak rajta, de áthúzva.

Ismert hibák

Google Chrome: Kb. ötven alkalomból egyszer a kiterjesztett asztal nem akar elindulni. Újra kell indítani a böngészőt, utána működni fog. Célszerű előtte a listákat elmenteni, így azok nem vesznek el.
Firefox: Nem működik a bezárás gomb a böngésző biztonsági beállításai miatt.
Firefox: Teljes képernyőben szürke csík marad a képernyő tetején, ezért nem tökéletes a felbontás felismerése.
Internet Explorer: Csak a 9-es verzióban jelenik meg jól, mert a korábbi böngészök nem voltak elég szabványosak.
Internet Explorer: A Képek üzemmód csak a 9-es verzióban működik.
Internet Explorer: Nem működik a kiterjesztett asztal, mert nem lehet két ablakot egy objektumként kezelni.
Internet Explorer: A J billentyűtől a böngésző lefagyáshoz hasonlóan viselkedik. Az Esc billentyűt kell használni helyette.

Vissza